Arhitectura cu set de instrucțiuni open-source RISC-V, care a evoluat din alte arhitecturi RISC (Reduced Instruction Set Computer), câștigă sprijin și colaborare internațională. Cu toate acestea, Google a decis să se retragă din implicarea cu RISC-V.

Recent, o serie de patch-uri integrate au eliminat suportul pentru arhitectura procesorului „riscv64” din baza de cod a Kernelului Comun Android (Android Common Kernel – ACK). ACK reprezintă ramurile principale ale Proiectului Open Source Android (Android Open Source Project – AOSP), care stau la baza implementărilor Android ale terților și ale celor proprii ale Google, pe dispozitive mobile și wearables. Eliminarea suportului pentru RISC-V din ACK și AOSP înseamnă, practic, că Google „înlătură” implementarea nativă a ISA-ului din platforma sa majoră de calcul.

Recent, mulți producători de cipuri și designeri de procesoare au investit în viitorul RISC-V. Google a introdus formal suportul pentru RISC-V pe Android în octombrie 2023. Qualcomm dezvoltă deja cipuri RISC-V pentru Wear OS, o versiune de Android special concepută pentru smartwatch-uri și alte tipuri de gadgeturi wearable.

Standardul deschis oferă chiar și o concurență arhitecturii Arm în afacerile cu controlere SSD, cu rezultate semnificativ mai bune, conform producătorului chinez Yingren Technology. Eliminarea suportului RISC-V din ACK/AOSP înseamnă că viitoarele lansări Android nu vor fi compatibile cu cipurile RISC-V, deși producătorii ar putea personaliza sistemul de operare mobil pentru a reintroduce suportul ISA.

Având în vedere interesul multor companii pentru colaborarea cu RISC-V, decizia Google de a opri dezvoltarea tehnologică a AOSP pentru RISC-V este surprinzătoare. ISA RISC-V încă nu s-a materializat într-un proiect adecvat de SoC pentru aplicațiile smartphone, iar patch-urile ACK integrate recent vor fi probabil un obstacol semnificativ în acest sens.

Un reprezentant Google a declarat pentru Android Authority că sistemul de operare mobil va continua să suporte RISC-V în viitor. Datorită „ritmului rapid de iterație” al tehnologiei ISA, Android nu este încă pregătit să ofere o imagine de kernel suportată unic pentru toți furnizorii de Android.

Google asigură piața că nu va elimina complet suportul pentru RISC-V în Android, dar scoaterea arhitecturii din AOSP înseamnă că dezvoltările comerciale viitoare ale acestui standard de cip promițător vor dura mult mai mult decât era anticipat. Între timp, comunitatea RISC-V lucrează la o specificație pentru Servicii de Boot și Runtime pentru a stabili o platformă OS interoperabilă pentru descoperirea dispozitivelor, managementul sistemului și alte operațiuni esențiale ale sistemului.

S-ar putea sa iti placa si